گروه تخصصی صنایع معدنی و فلزی
کشور عزیزمان ایران با دارا بودن یک درصد از مساحت و جمعیت کره زمین نزدیک به ۳ درصد ذخایر معدنی جهان را در خود جای داده و از این حیث در زمره ۱۵ کشور برتر دنیا می باشد. از جمع حدودا ۶۰ نوع ماده معدنی موجود در کشور تاکنون ۲۰ نوع ماده معدنی به مرحله استخراج و فرآوری رسیده و از طرف دیگر خام فروشی در این صنعت یک میراث قدیمی است.
هرچند در اسناد بالادستی از جمله سند راهبردی توسعه صنعتی ایران در افق ۱۴۰۴ و نقشه جامع علمی کشور به نقش فناوری و شرکت های فناور و نوآور و نیز ارتقاء سهم ارزش افزوده بخش معدن از GDP کشور تاکید شده، تاکنون در این خصوص ضعف های بنیادی و ساختاری وجود دارد.
به عنوان نمونه تحقق ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴، به اذعان مدیران صنعت فولاد و گزارشات رسمی موجود، اکنون با چالش های عمده مواجه است. تامین پایدار خوراک کارخانجات برای دستیابی به این حجم از تولید نیازمند توسعه فناوری های نوین در اکتشاف و استخراج معادن سنگ آهن، فرآوری ذخایر با عیار پایین و بازفرآوری باطله ها می باشد. مشکل تأمین آب در کارخانجات فرآوری، که اکنون یکی از دغدغه های بخش صنعت کشور می باشد، با فناوری های بازیابی و تصفیه آب و نیز با توسعه روش های فرآوری خشک قابل حل می باشد. چالش کمبود انرژی برق و گاز در سال های اخیر، استفاده از فناوری های جدید در ارتقاء بهره وری را ضروری می نماید. تأمین ماشین الات و مواد مورد نیاز صنعت فولاد، که بعضا واردات آنها با رانت همراه است، لزوم توجه به تولید داخل را در این صنعت خاطرنشان می سازد. تکمیل زنجیره ارزش فولاد با تولید فولادهای آلیاژی و فولاد ضد زنگ سهم ارزش افزوده بخش معدن را در اقتصاد کشور و صادرات به شدت ارتقا می دهد. مشکلات زیست محیطی در صنعت معدن اکنون به حدی است که در آینده مسائل بعضا امنیتی را ایجاد خواهد کرد.
در این شرایط جای شرکت های فناور و دانش بنیان در این صنعت به شدت خالی است. حمایت از ایده های نوآورانه و خلاقانه و کمک به تجاری سازی این ایده ها با تمرکز بر صنعت معدن موضوعی است که سال ها قبل باید آغاز می شده ولی اکنون هنوز دیر نیست. شعار و نمایش باید جای خود را به اقدامات بنیادین و اثرگذار دهد.
یکی از اولویت های اصلی پارک علم و فناوری خراسان در دوره جدید ایجاد و توسعه پردیس فناوری صنایع معدنی در شرق کشور است. حجم عظیمی از معادن ایران در شرق کشور و استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان و یزد متمرکز می باشد و ویترینی از معادن مختلف در این منطقه قرار دارد. پردیس فناوری صنایع معدنی شرق کشور، با یاری خداوند متعال، با حمایت دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی، خواهد توانست در کوتاه مدت و میان مدت – با حمایت از نخبگان جوان دانشگاهی و صنعتی – ایده های نوآورانه را، که مبتنی بر نیاز و چالش های این صنعت می باشد، به سمت شکل گیری شرکت های کوچک و متوسط پایدار هدایت نماید